Kodėl nebevalgau mėsos

Neseniai pradėjau maitintis vegetariškai. Namie gaminu iš viso veganiškai, tik kažkur kitur ne visada išeina rinktis kažką grynai veganiško. Daug kas klausinėja kodėl aš vegetarė, ir man truputį nusibosta aiškinti, taigi parašysiu 🙂

Pagrindinė priežastis – ekologinė.

Gyvulininkystės pramonei reikia daug daugiau žemės ploto, dėl kurio kertami miškai. Kai iškertamas miškas ir ten užsėjama soja, skirta pašarams, sunaikinama visa tame miške buvusi gyvūnija ir augalija. Be to, miškas labai gerai veikia kaip CO2 surinkėjas ir išskiria deguonį. Taip jis smarkiai lėtina klimato kaitą. Mažėjant miškų, klimato kaita greitėja.

Augalininkystės pramonei taip pat reikia ploto, bet gerokai mažiau, norint išmaitinti tą patį kiekį žmonių.

Gyvulininkystė ir kitais būdais prisideda prie klimato kaitos. Pavyzdžiui, galvijai virškinimo proceso metu išskiria daug metano, kuris turi didelę įtaką šiltnamio efektui ir dar labiau, nei anglies dioksidas įtakoja klimato kaitą.

Taip pat auginant maistą gyvuliams, o po to ir pačius gyvulius, sunaudojama labai daug švaraus geriamo vandens, kurio kai kuriose pasaulio vietose jau trūksta.

Auginant pašarus gyvuliams, trąšomis bei pesticidais užteršiama dirva bei aplinka. Aišku, taip pat ji užteršiama ir neekologiškai auginant augalinį maistą, bet kaip jau minėjau rašydama apie žemę, reikalingi daug didesni plotai, taip pat naudojama daug daugiau trąšų ir taip užteršiama daug labiau. Be to, dar užteršiama ir gyvulininkystės atliekomis – gyvūnų išmatomis bei tomis kūnų dalimis, kurios nevalgomos.

Prie neigiamo poveikio aplinkai prisideda ir visokia transportavimo įtaka. Šiais laikais karvių nebešeriam nušienautom pievom, vežam joms soją iš Brazilijos. Net jei, tarkim, vežtume tą pačią soją ir ją valgytume patys, jos reikėtų mačiau.

Dar truputį prisideda ir etinės priežastys. Kai kas sako, kad augalai irgi gyvi, kaip ir gyvūnai ir jokio skirtumo, ar valgysi morką ar kiškį. Čia sunku ginčytis. Augalai lyg tai neturi centrinės nervų sistemos, todėl nejaučia nieko, panašaus į kančią, todėl juos labiau etiška valgyti. Bet, aišku, kas čia žino.

Bet gi, net jei ir nebūtų didelio skirtumo, ką nužudyti – ar karvę, ar kvietį, tai reikia pagalvoti apie tai, kad augindami tą karvę iki nužudymo, mes nužudom daug daugiau kviečių, sojos pupelių ir kitų augalų, nei tiesiogiai juos valgydami.

Ir, aišku, tų karvių, kiaulių, vištų ir kitų gyvulių gyvenimo sąlygos tikrai nėra pačios geriausios. Daug kur jos auginamos nematydamos nei saulės, nei jokios kitos gamtos, susigrūdusios taip, kad net judėt nelabai yra kur, nedideliuose narvuose arba garduose tarp savo mėšlo. Tikrai nė vienas nenorėtumėt taip gyventi. Vištoms be nuskausminimo nusvilinami snapai, jauni gaidžiukai sumalami gyvi. Paršiukai be nuskausminimo kastruojami. Kankynė. Nenoriu prie to prisidėti.

Manau, vaizdą susidarėt, o jei kas nors dar smalsu, galit rašyti komentaruose ir klausti.

Advertisements

1 mintis apie “Kodėl nebevalgau mėsos”

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s